krem z buraka
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
5-6 porcji
- buraki 1 kg
- mleczko kokosowe 250 ml
- czosnek 2 ząbki
- świeży imbir ok. 1 cm
- pomarańcza 1/2 szt.
- sól himalajska 1 łyżeczka
- olej 2 łyżeczki
- płatki migdałów 25 g
- woda 400 ml
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Buraki wyszorować i zawinąć w folię - piec 55 minut.
- W międzyczasie wycisnąć sok z połowy pomarańczy, posiekać czosnek i imbir.
- Upieczone buraki wyjąć z foli i lekko wystudzić. Następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Rozgrzać olej w garnku- dodać buraczki, czosnek, imbir i sól- zalać wszystko wodą i trzymać na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Po tym czasie dodać 200 ml mleczka kokosowego i sok z pomarańczy. Następnie wszystko zmiksować na gładki krem ( w razie potrzeby dodać jeszcze wody).
- Podawać z migdałami i łyżką mleczka kokosowego- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz