wtorek, 1 grudnia 2015

Krem z buraka z mleczkiem kokosowym

krem z buraka


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

5-6  porcji

  • buraki 1 kg
  • mleczko kokosowe 250 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir ok. 1 cm
  • pomarańcza 1/2 szt. 
  • sól himalajska 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżeczki
  • płatki migdałów 25 g
  • woda 400 ml

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Buraki wyszorować i zawinąć w folię - piec 55 minut.
  3. W międzyczasie wycisnąć sok z połowy pomarańczy, posiekać czosnek i imbir.
  4. Upieczone buraki wyjąć z foli i lekko wystudzić. Następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Rozgrzać olej w garnku- dodać buraczki, czosnek, imbir i sól- zalać wszystko wodą i trzymać na małym ogniu przez 10-15 minut.
  6. Po tym czasie dodać 200 ml mleczka kokosowego i sok z pomarańczy. Następnie wszystko zmiksować na gładki krem ( w razie potrzeby dodać jeszcze wody). 
  7. Podawać z migdałami i łyżką mleczka kokosowego- SMACZNEGO! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz