środa, 13 kwietnia 2016

Wegańskie leczo z ciecierzycą



SKŁADNIKI:

około 4 porcje

  • papryka 4 sztuki (różne kolory)
  • cukinia 1 sztuka
  • pomidory 1,5 kg
  • cebula 2 średnie sztuki
  • cieciorka 1 puszka
  • wędzona papryka 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • zioła toskańskie
  • rzeżucha do ozdoby


PRZYGOTOWANIE:

  1. Paprykę wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Cukinię dokładnie umyć (nie obierać) i również pokroić w grubą kostkę. 
  2. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, łyżeczkę cukru i lekko przysmażyć. 
  3. Dodać paprykę i cukinię, zostawić na 15 minut co jakiś czas mieszając. 
  4. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki. Pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw. Dodać sól, pieprz, zioła i wędzoną paprykę.
  5. Całość gotować na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie wrzucić cieciorkę z puszki i wszystko gotować jeszcze 10 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz