SKŁADNIKI:
około 4 porcje
- papryka 4 sztuki (różne kolory)
- cukinia 1 sztuka
- pomidory 1,5 kg
- cebula 2 średnie sztuki
- cieciorka 1 puszka
- wędzona papryka 2 łyżeczki
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- olej 3 łyżki
- sól, pieprz
- zioła toskańskie
- rzeżucha do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Cukinię dokładnie umyć (nie obierać) i również pokroić w grubą kostkę.
- W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, łyżeczkę cukru i lekko przysmażyć.
- Dodać paprykę i cukinię, zostawić na 15 minut co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki. Pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw. Dodać sól, pieprz, zioła i wędzoną paprykę.
- Całość gotować na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie wrzucić cieciorkę z puszki i wszystko gotować jeszcze 10 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz