piątek, 8 stycznia 2016

Roladki z cukinii nadziewane hummusem i marchewką




SKŁADNIKI:

na około 12 roladek

  • cukinia 2 sztuki
  • hummus szklanka-  przepis znajdziesz tutaj
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1/3 sztuki
  • roszponka garść
  • kiełki garść 
  • słonecznik uprażony kilka łyżek
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować hummus. 
  2. Cukinię 'obrać' obieraczką do warzyw ( w celu uzyskania podłużnych pasków). Marchewkę i pietruszkę potrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
  3. Rozgrzać odrobinę oliwy na dużej patelni. Cukinię posypać solą, ziołami prowansalskimi i smażyć na małym ogniu około minutę z jednej strony. 
  4. Usmażone paski cukinii ułożyć na desce. Z brzegu każdego paska nałożyć łyżeczkę hummusu, trochę potartej marchewki i pietruszki, posypać odrobiną słonecznika i zwinąć roladkę. 
  5. Tak przygotowane roladki z cukinii można podawać na zimno lub podgrzać w piekarniki. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz