niedziela, 10 stycznia 2016

Krem z pieczonych pomidorów i papryk




SKŁADNIKI:

4-5 porcje


  • pomidory 3 kg                           
  • papryka czerwona 3 sztuki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • suszone pomidory w oleju 5 szt
  • czerstwe pieczywo 2 kromki
  • olej rzepakowy  15 ml
  • sól himalajska
  • pieprz
  • zioła toskańskie
  • oregano
  • świeża bazylia






PRZYGOTOWANIE:


1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włączyć termoobieg.
2. Pomidory dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
3. Cebulę obrać i przekroić na 4 części.
4. Tak przygotowane składniki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20- 25 minut, pod koniec posypać oregano. 
5. W międzyczasie przygotować grzanki- chleb pokroić na mniejsze kawałki, rozgrzać olej na patelni i wrzucić kawałki pieczywa. Smażyć kilka minut. 
6. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić upieczone i obrane pomidory i papryki*, cebulę, czosnek, suszone pomidory w oleju, dodać łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, 5 liści świeżej bazylii i zioła toskańskie- wszystko dusić na małym ogniu przez 10 minut.
7. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
8. Podawać z grzankami i bazylią. 

*pomidory i papryki po wyjęciu z piekarnika należy odstawić na kilka minut w celu wystygnięcia, potem można je obrać.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz