niedziela, 6 grudnia 2015

Wegańska, bezglutenowa i czekoladowa tarta z owocami





SKŁADNIKI:

Składniki na spód:

  • orzechy laskowe 1 szklanka
  • słonecznik 1 szklanka
  • daktyle bezpestkowe 1/2 szklanki

Składniki na krem:
  • kasza jaglana 1/2 szklanki (suchej kaszy)
  • mleko roślinne 2 1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy 1/2 szklanki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • gorzka czekolada 120 g
  • banan 1 szt

PRZYGOTOWANIE:


  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20-30 minut.
  2. Kaszę dokładnie opłukać wrzątkiem- czynność tą powtarzać aż woda przestanie być mętna. 
  3. Do garnka wsypać kaszę jaglaną, brązowy cukier, olej kokosowy i wszystko zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 20-30 minut mieszając co jakiś czas.
  4. W międzyczasie przygotować spód: do miski wsypać orzechy i słonecznik- zmiksować na "mąkę". 
  5. Odsączyć daktyle i dodać je do "mąki" z orzechów i słonecznika. Wszystko zmiksować na kleistą masę ( jeżeli będzie zbyt sucha i będzie się kruszyć dodać jeszcze 2 łyżki wody). 
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie ją wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki. 
  7. Gdy kasza wchłonie większość mleka i będzie już miękka-  zmiksować ją ( ciepłą) na gładki krem. 
  8. Do jaglanego kremu dodać czekoladę i wymieszać łyżką. 
  9. Tak przygotowany krem wylać od razu (!)  na spód tarty i udekorować dowolnymi owocami. 
  10. Odstawić do wystudzenia na około pół godziny. 



"mąka" z orzechów i słonecznika





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz