SKŁADNIKI:
Składniki na spód:
- orzechy laskowe 1 szklanka
- słonecznik 1 szklanka
- daktyle bezpestkowe 1/2 szklanki
Składniki na krem:
- kasza jaglana 1/2 szklanki (suchej kaszy)
- mleko roślinne 2 1/2 szklanki
- cukier trzcinowy 1/2 szklanki
- olej kokosowy 2 łyżki
- gorzka czekolada 120 g
- banan 1 szt
PRZYGOTOWANIE:
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20-30 minut.
- Kaszę dokładnie opłukać wrzątkiem- czynność tą powtarzać aż woda przestanie być mętna.
- Do garnka wsypać kaszę jaglaną, brązowy cukier, olej kokosowy i wszystko zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 20-30 minut mieszając co jakiś czas.
- W międzyczasie przygotować spód: do miski wsypać orzechy i słonecznik- zmiksować na "mąkę".
- Odsączyć daktyle i dodać je do "mąki" z orzechów i słonecznika. Wszystko zmiksować na kleistą masę ( jeżeli będzie zbyt sucha i będzie się kruszyć dodać jeszcze 2 łyżki wody).
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie ją wylepić przygotowaną masą. Wstawić do lodówki.
- Gdy kasza wchłonie większość mleka i będzie już miękka- zmiksować ją ( ciepłą) na gładki krem.
- Do jaglanego kremu dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
- Tak przygotowany krem wylać od razu (!) na spód tarty i udekorować dowolnymi owocami.
- Odstawić do wystudzenia na około pół godziny.
"mąka" z orzechów i słonecznika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz