Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
W szklance połączyć oliwę z
posiekaną natką pietruszki, chilli, imbirem i solą.
Marchew obrać (młodą marchewkę wystarczy dokładnie umyć), odciąć końcówki i natrzeć oliwą z przyprawami.
Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec 25 minut – aż marchewka zrobi się
miękka i złota.
W międzyczasie obrać pomidora i
pokroić na małe kawałki.
Rozgrzać olej w garnku- dodać
upieczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pomidora,
czosnek, sól- zalać wszystko wodą i trzymać na małym ogniu
przez 10-15 minut.
Całość zmiksować blenderem na
gładki krem.
Dodać 100 ml mleczka kokosowego i
dokładnie wymieszać.
Podawać z płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz