czwartek, 17 grudnia 2015

Krem z pieczonej marchewki z mleczkiem kokosowym i płatkami migdałowymi






SKŁADNIKI:


4-5 porcji

  • marchewka 1 kg
  • pomidor 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól himalajska 1/2 łyżeczki
  • mleczko kokosowe 100 ml
  • płatki migdałowe 25 g
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżeczki
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • imbir 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • woda 500 ml


PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. W szklance połączyć oliwę z posiekaną natką pietruszki, chilli, imbirem i solą.
  3. Marchew obrać (młodą marchewkę wystarczy dokładnie umyć), odciąć końcówki i natrzeć oliwą z przyprawami.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut – aż marchewka zrobi się miękka i złota.
  5. W międzyczasie obrać pomidora i pokroić na małe kawałki.
  6. Rozgrzać olej w garnku- dodać upieczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pomidora, czosnek, sól- zalać wszystko wodą i trzymać na małym ogniu przez 10-15 minut.
  7. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
  8. Dodać 100 ml mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać.
  9. Podawać z płatkami migdałowymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz