środa, 9 grudnia 2015

Falafel





SKŁADNIKI:

  • sucha ciecierzyca 200 g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • pietruszka drobno posiekana 4 łyżki 
  • kumin zmielony 1 łyżeczka
  • chili 1 łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • pieprz pół łyżeczki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dzień przed robieniem falafeli ciecierzycę zalać dużą ilością wody i zostawić na przynajmniej 12 godzin. 
  2. Następnie ciecierzycę odcedzić i zmiksować za pomocą blendera lub miksera na niezbyt gładką masę.
  3. Do zmielonej ciecierzycy dodać cebulę pokrojona na mniejsze kawałki i czosnek- wszystko znów zblędować. 
  4. Do zmielonej masy dodać pietruszkę. kumin, chili, sól i pieprz- wszystko wymieszać łyżka. 
  5. W dużej patelni rozgrzać olej. 
  6. Uformować dowolnej wielkości falafele (dobrze je ścisnąć- inaczej będą się rozpadać) od razu wrzucić na olej i smażyć po 2-3 min z każdej strony. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz