Falafel
SKŁADNIKI:
- sucha ciecierzyca 200 g
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- pietruszka drobno posiekana 4 łyżki
- kumin zmielony 1 łyżeczka
- chili 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- pieprz pół łyżeczki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Dzień przed robieniem falafeli ciecierzycę zalać dużą ilością wody i zostawić na przynajmniej 12 godzin.
- Następnie ciecierzycę odcedzić i zmiksować za pomocą blendera lub miksera na niezbyt gładką masę.
- Do zmielonej ciecierzycy dodać cebulę pokrojona na mniejsze kawałki i czosnek- wszystko znów zblędować.
- Do zmielonej masy dodać pietruszkę. kumin, chili, sól i pieprz- wszystko wymieszać łyżka.
- W dużej patelni rozgrzać olej.
- Uformować dowolnej wielkości falafele (dobrze je ścisnąć- inaczej będą się rozpadać) od razu wrzucić na olej i smażyć po 2-3 min z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz