SKŁADNIKI:
około 4 pizze
SKŁADNIKI NA SPÓD PIZZY
- mąka pszenna typ 450- 3 szklanki
- drożdże świeże 2/3 kostki
- ciepła woda 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek 8 łyżek
- cukier 2 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- pomidory 1 kg
- cebula 1 mała
- czosnek 2 ząbki
- bazylia 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- olej rzepakowy 2 łyżki
- sól
INNE SKŁADNIKI:
- cukinia 1 sztuka
- oliwki dowolna ilość
- pieczarki 200 g
- pomidor 2 sztuki
- ser wegański (opcjonalnie)
- inne dowolne warzywa
- bazylia
PRZYGOTOWANIE:
SOS POMIDOROWY:
- Pomidory dokładnie obrać i pokroić na małe kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić i wrzucić do garnka z rozgrzany olej. Dodać pomidory i trzymać na średnim ogniu około 20 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich sos.
- Na koniec dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia.
CIASTO NA PIZZĘ:
- Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłą wodą, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w celu wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać i połączyć z płynnymi drożdżami, dodać oliwę i sól. Całość dokładnie zagnieść na miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt mokre dodać trochę mąki. Odstawić na 10 minut.
CAŁOŚĆ:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i przenosimy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto obficie smarujemy sosem. Dodajemy pokrojone pieczarki, cukinię, pomidora i oliwki. Opcjonalnie sypiemy serem wegańskim.
- Pizzę pieczemy do zarumienienia, około 10-12 minut.
- Na koniec całość posypujemy świeżą lub suszoną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz