wtorek, 26 kwietnia 2016

Wegańska pizza na cienkim cieście




SKŁADNIKI: 

około 4 pizze

SKŁADNIKI NA SPÓD PIZZY
  • mąka pszenna typ 450- 3 szklanki
  • drożdże świeże 2/3 kostki
  • ciepła woda 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek 8 łyżek
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki

 SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
  • pomidory 1 kg
  • cebula 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • bazylia 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • sól

INNE SKŁADNIKI:
  • cukinia 1 sztuka
  • oliwki dowolna ilość
  • pieczarki 200 g
  • pomidor 2 sztuki
  • ser wegański (opcjonalnie)
  • inne dowolne warzywa 
  • bazylia


PRZYGOTOWANIE: 


SOS POMIDOROWY:

  1. Pomidory dokładnie obrać i pokroić na małe kawałki. 
  2. Cebulę obrać, pokroić i wrzucić do garnka z rozgrzany olej. Dodać pomidory i trzymać na średnim ogniu około 20 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich sos. 
  3. Na koniec dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia. 
CIASTO NA PIZZĘ:
  1. Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłą wodą, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w celu wyrośnięcia. 
  2. Mąkę przesiać i połączyć z płynnymi drożdżami, dodać oliwę i sól. Całość dokładnie zagnieść na miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt mokre dodać trochę mąki. Odstawić na 10 minut. 
CAŁOŚĆ:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
  2. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i przenosimy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Tak przygotowane ciasto obficie smarujemy sosem. Dodajemy pokrojone pieczarki, cukinię, pomidora i oliwki. Opcjonalnie sypiemy serem wegańskim. 
  4.  Pizzę pieczemy do zarumienienia, około 10-12 minut. 
  5. Na koniec całość posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz