piątek, 6 maja 2016

Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



SKŁADNIKI:

na około 15 pierogów

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • mąka pszenna typ 450 1,5 szklanki
  • drożdże 1/3 kostki
  • cukier łyżeczka
  • sól łyżeczka
  • ciepła woda 1/4 szklanki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • świeży szpinak 400-500 gram
  • suszone pomidory w oleju 15 sztuk + olej po pomidorach
  • czosnek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

  1. Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłą wodą, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w celu wyrośnięcia. 
  2. Mąkę przesiać i połączyć z płynnymi drożdżami, dodać oliwę i sól. Całość dokładnie zagnieść na miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt mokre dodać trochę mąki. Odstawić na 10 minut. 

FARSZ:

  1. Na rozgrzaną patelnię dodać 3 łyżki oleju po suszonych pomidorach. Czosnek i suszone pomidory pokroić oraz delikatnie podsmażyć.
  2. Dodać umyty, osuszony i grubo pokrojony szpinak. Podsmażyć 5-7 min aż  'zwiędnie'.
  3. Doprawić wszystko solą i pieprzem.

CAŁOŚĆ:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
  2. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować i wykroić szklanką krążki. Nałożyć porcję farszu, zalepić pieroga i ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut.
  3. Gotowe pierogi posypać ziołami toskańskimi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz