piątek, 17 czerwca 2016

Wegański tort czekoladowy z owocami



SKŁADNIKI NA CIASTO:

(tortownica o średnicy około 24 cm)

  • mąka pszenna typ 500+  2 szklanki
  • kakao 5/6 łyżek
  • cukier trzcinowy 1/2 szklanki
  • mleko roślinne 1 i 1/2  szklanki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • roztopiony olej kokosowy lub olej rzepakowy 1/2 szklanki

SKŁADNIKI NA KREM:

  • mleczko kokosowe (schłodzone w lodówce minimum 10 godzin) 2 szt
  • gorzka czekolada 2 tabliczki
  • cukier puder 1/2 szklanki

DODATKOWO:

  • gorzka czekolada 1 tabliczka
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji
  • wiórki kokosowe


PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki wymieszać. 
  3. Do suchych składników powoli dodawać mleko oraz olej- wszystko dokładnie mieszając. 
  4. Tortownicę lekko natłuścić i posypać mąką. Wlać do niej całą masę i piec 45-50 minut. Następnie wystudzić (około 1,5 godziny- ciasto powinno być całkowicie wystudzone, inaczej będzie się kruszyć i rozpadać)
  5. W międzyczasie przygotować krem: Czekoladę połamać w kostki i roztopić w kąpieli wodnej. 
  6. Stałą cześć mleczka kokosowego przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz roztopioną i wystudzoną (!) czekoladę. Całość dokładnie wymieszać lub ubić. Krem włożyć do lodówki na około godzinę. 
  7. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy schłodzonym kremem. i wkładamy o lodówki na około 2 godziny. 
  8. Wystudzone ciasto z kremem oblać roztopioną czekoladą i udekorować owocami i kokosem. 
  9. Włożyć do lodówki. Tort smakuje najlepiej jeżeli jest kilka godzin w lodówce :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz