SKŁADNIKI:
5 dużych burgerów
- kasza jaglana 2 szklanki (suchej kaszy)
- buraki 800 g
- słonecznik 2/3 szklanki
- bułka tarta 1/3 szklanki
- oliwa z oliwek 1/3 szklanki
- chili 2 łyżeczki
- kolendra 2 łyżeczki
- pietruszka posiekana 2 łyżeczki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie- wystudzić 5 minut.
- W międzyczasie- buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a słonecznik uprażyć na patelni.
- Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszać ręcznie. Dodać oliwę, bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawy- wymieszać do uzyskania lepiącej się masy.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim uformowane burgery (formując burgery ważne jest żeby bardzo mocno je ścisnąć- inaczej będą się rozpadać).
- Piec przez 30 minut. Po upływie 20 minut burgery przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz