czwartek, 24 grudnia 2015

Burger buraczano- jaglany







SKŁADNIKI:

5 dużych burgerów


  • kasza jaglana 2 szklanki (suchej kaszy)
  • buraki 800 g
  • słonecznik 2/3 szklanki
  • bułka tarta 1/3 szklanki
  • oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • chili 2 łyżeczki
  • kolendra 2 łyżeczki
  • pietruszka posiekana 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie- wystudzić 5 minut.
  2. W międzyczasie- buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a słonecznik uprażyć na patelni. 
  3. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszać ręcznie. Dodać oliwę, bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawy- wymieszać do uzyskania lepiącej się masy.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim uformowane burgery (formując burgery ważne jest żeby bardzo mocno je ścisnąć- inaczej będą się rozpadać). 
  6. Piec przez 30 minut. Po upływie 20 minut burgery przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz