czwartek, 3 grudnia 2015

Tarta jabłkowo- gruszkowa na bardzo kruchym spodzie


SKŁADNIKI:

  • mąka krupczatka 300 g (1,5 szklanki)
  • olej kokosowy 3 kopiaste łyżki
  • cukier trzcinowy 1/3 szklanki
  • bardzo zimna woda
  • jabłka 3-4 szt
  • gruszka 2 szt
  • cynamon pół łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżeczki


PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. 
  2. Jabłka i gruszki obrać i pokroić na małe kwadraty. 
  3. Pokrojone owoce wrzucić do garnka, dosypać cukier i cynamon, zalać 50 ml wody i gotować na małym ogniu przez 10- 12 minut. 
  4. W międzyczasie w misce zagnieść ręcznie mąkę, olej kokosowy i cukier (2 łyżeczki). 
  5. Dodać kilka łyżek zimnej (!) wody i zagnieść ciasto tak aby było kruchą, zwartą masą.
  6. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować olejem i lekko posypać bułką tartą.
  7. Ciasto podzielić w stosunki 3:1. Większą część rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, a mniejszą zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 
  8. Nakłuć ciasto widelcem, i podpiec 10 minut w piekarniku.
  9. Na podpieczony spód wyłożyć owoce, ozdobić paskami z pozostałej części ciasta.
  10. Piec 20- 25 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz