Tarta jabłkowo- gruszkowa na bardzo kruchym spodzie
SKŁADNIKI:
- mąka krupczatka 300 g (1,5 szklanki)
- olej kokosowy 3 kopiaste łyżki
- cukier trzcinowy 1/3 szklanki
- bardzo zimna woda
- jabłka 3-4 szt
- gruszka 2 szt
- cynamon pół łyżeczki
- bułka tarta 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
- Jabłka i gruszki obrać i pokroić na małe kwadraty.
- Pokrojone owoce wrzucić do garnka, dosypać cukier i cynamon, zalać 50 ml wody i gotować na małym ogniu przez 10- 12 minut.
- W międzyczasie w misce zagnieść ręcznie mąkę, olej kokosowy i cukier (2 łyżeczki).
- Dodać kilka łyżek zimnej (!) wody i zagnieść ciasto tak aby było kruchą, zwartą masą.
- Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować olejem i lekko posypać bułką tartą.
- Ciasto podzielić w stosunki 3:1. Większą część rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, a mniejszą zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
- Nakłuć ciasto widelcem, i podpiec 10 minut w piekarniku.
- Na podpieczony spód wyłożyć owoce, ozdobić paskami z pozostałej części ciasta.
- Piec 20- 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz