środa, 1 czerwca 2016

Pęczak w sosie pomidorowym z cukinią, szparagami i prażonymi pestkami dyni




SKŁADNIKI:

3 małe porcje 
  • pęczak  1,5 szklanki
  • wrzątek 3 szklanki
  • pomidory 0,75 kg
  • cukinia 1 mała sztuka
  • szparagi 1 opakowanie
  • szalotka 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • olej rzepakowy 
  • bazylia świeża 3 liście + kilka do ozdoby
  • oregano 1/4 łyżeczki
  • tymianek 1/4 łyżeczki
  • pieprz 
  • sól 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę pęczak dokładnie opłukać pod zimną wodą, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem, dodać sól i 3 łyżki oleju. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, do miękkości, (około 20-30 minut) co jakiś czas mieszając. (Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a będzie jeszcze twarda- ponownie dolać odrobinę wrzątku).
  2. Obrać pomidory i pokroić na małe kawałki. 
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, następnie dodać drobno posiekaną szalotkę i chwilę smażyć, aż będzie złota i miękka. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.  Następnie dodać pomidory, posiekaną bazylię, sól, pieprz, tymianek, oregano i dusić wszystko na małym ogniu przez 20 minut. 
  4. W międzyczasie ugotować szparagi, a cukinię  pokroić i usmażyć.
  5. Cukinię dodać do gotowego i zredukowanego ( w razie potrzeby) sosu. Całość trzymać na ogniu jeszcze przez 3 minuty. A szparagi pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na bok. 
  6. Ugotowany pęczak wymieszać z sosem i dodać pokrojone szparagi. Całość posypać prażonymi pestkami dyni. Udekorować świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi :) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz