SKŁADNIKI:
3 małe porcje
- pęczak 1,5 szklanki
- wrzątek 3 szklanki
- pomidory 0,75 kg
- cukinia 1 mała sztuka
- szparagi 1 opakowanie
- szalotka 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe 10 sztuk
- olej rzepakowy
- bazylia świeża 3 liście + kilka do ozdoby
- oregano 1/4 łyżeczki
- tymianek 1/4 łyżeczki
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę pęczak dokładnie opłukać pod zimną wodą, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem, dodać sól i 3 łyżki oleju. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, do miękkości, (około 20-30 minut) co jakiś czas mieszając. (Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a będzie jeszcze twarda- ponownie dolać odrobinę wrzątku).
- Obrać pomidory i pokroić na małe kawałki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, następnie dodać drobno posiekaną szalotkę i chwilę smażyć, aż będzie złota i miękka. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Następnie dodać pomidory, posiekaną bazylię, sól, pieprz, tymianek, oregano i dusić wszystko na małym ogniu przez 20 minut.
- W międzyczasie ugotować szparagi, a cukinię pokroić i usmażyć.
- Cukinię dodać do gotowego i zredukowanego ( w razie potrzeby) sosu. Całość trzymać na ogniu jeszcze przez 3 minuty. A szparagi pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na bok.
- Ugotowany pęczak wymieszać z sosem i dodać pokrojone szparagi. Całość posypać prażonymi pestkami dyni. Udekorować świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz