wtorek, 26 kwietnia 2016

Kasza jaglana z truskawkami, żurawiną i siemieniem lnianym



SKŁADNIKI:

około 2 porcje 

  • kasza jaglana (sucha) 1 szklanka
  • truskawki 300 g
  • mleko roślinne waniliowe 2 szklanki
  • żurawina suszona garść
  • siemię lniane 2 łyżki
  • jabłko 1 szt
  • cukier trzcinowy 2 łyżki 

PRZYGOTOWANIE:

  1.  Kaszę jaglaną przelać kilka razy wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę wrzucić do garnka o grubym dnie, zalać roślinnym mlekiem waniliowym, dodać łyżkę cukru i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 15 minut. 
  2. Po upływie 15 minut dodać do kaszy potarte jabłko, połowę truskawek (pokrojonych), siemię lniane i żurawinę. W razie gdyby kasza była zbyt sucha dodać trochę mleka lub wody. Całość przykryć pokrywką i zostawić w garnku na 5 minut. Nie gotować. 
  3. Tak przygotowaną kaszę z owocami przełożyć do miseczki, udekorować resztą truskawek i posypać cukrem trzcinowym. Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz