SKŁADNIKI:
około 2 porcje
- kasza jaglana (sucha) 1 szklanka
- truskawki 300 g
- mleko roślinne waniliowe 2 szklanki
- żurawina suszona garść
- siemię lniane 2 łyżki
- jabłko 1 szt
- cukier trzcinowy 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną przelać kilka razy wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę wrzucić do garnka o grubym dnie, zalać roślinnym mlekiem waniliowym, dodać łyżkę cukru i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 15 minut.
- Po upływie 15 minut dodać do kaszy potarte jabłko, połowę truskawek (pokrojonych), siemię lniane i żurawinę. W razie gdyby kasza była zbyt sucha dodać trochę mleka lub wody. Całość przykryć pokrywką i zostawić w garnku na 5 minut. Nie gotować.
- Tak przygotowaną kaszę z owocami przełożyć do miseczki, udekorować resztą truskawek i posypać cukrem trzcinowym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz