Hummus
SKŁADNIKI:
- ciecierzyca sucha 200 g
- pasta tahini 0,5 szklanki - przepis znajdziesz tutaj
- czosnek 2 ząbki
- sok z cytryny 3 łyżeczki
- pietruszka do ozdoby
- kolendra 0,5 łyżeczki
- bardzo zimna woda 0,5 szklanki
- sól
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
- Dzień przed robieniem hummusu ciecierzycę zalać dużo ilością wody i zostawić na przynajmniej 12 godzin.
- Następnie cieciorkę odcedzić i opłukać. Zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować przez około 60- 70 minut- aż będzie bardzo miękka.
- Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odcedzić i lekko wystudzić. Przełożyć do miski, dodać czosnek, tahini i sok z cytryny- wszystko dokładnie zmiksować na gładki, gęsty krem.
- Do pasty dolewać powoli bardzo zimną wodę cały czas mieszając - w tym momencie hummus powinien nabrać jasny kolor.
- Gotowy hummus przełożyć do miseczki, posypać pietruszką kolendrą i polać delikatnie oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz