sobota, 9 stycznia 2016

Hummus





SKŁADNIKI:

  • ciecierzyca sucha 200 g
  • pasta tahini 0,5 szklanki - przepis znajdziesz tutaj
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny 3 łyżeczki
  • pietruszka do ozdoby
  • kolendra 0,5 łyżeczki
  • bardzo zimna woda 0,5 szklanki
  • sól
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki


PRZYGOTOWANIE:

  1. Dzień przed robieniem hummusu ciecierzycę zalać dużo ilością wody i zostawić na przynajmniej 12 godzin.
  2. Następnie cieciorkę odcedzić i opłukać. Zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować przez około 60- 70 minut- aż będzie bardzo miękka. 
  3. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odcedzić i lekko wystudzić. Przełożyć do miski, dodać czosnek, tahini i sok z cytryny- wszystko dokładnie zmiksować na gładki, gęsty krem. 
  4. Do pasty dolewać powoli bardzo zimną wodę cały czas mieszając - w tym momencie hummus powinien nabrać jasny kolor. 
  5. Gotowy hummus przełożyć do miseczki, posypać pietruszką kolendrą i polać delikatnie oliwą. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz