sobota, 28 listopada 2015

Placki z cukinii i ziemniaka



SKŁADNIKI:

12-15 placków

  • cukinia 2 szt
  • ziemniaki 6 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pełnoziarnista 4 łyżki
  • olej rzepakowy
  • sól himalajska 1/2 łyżeczki
  • bazylia suszona 1/2 łyżeczki
  • szczypta pieprzu


PRZYGOTOWANIE:

1. Cukinię umyć i potrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
3. Cebulę bardzo drobno pokroić.
4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać
6. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po dużej łyżce ciasta i smażyć placki na złoty kolor z każdej strony.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz