niedziela, 29 listopada 2015

Krem z pomidorów z prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią



SKŁADNIKI:

4-5 porcji

  • pomidory 3 kg
  • cebula czerwona 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • marchewka 3 szt
  • suszone pomidory w oleju 5 szt
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól himalajska
  • pieprz
  • zioła toskańskie
  • słonecznik 20 g
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włączyć termoobieg.
2. Pomidory dokładnie umyć i oczyścić z szypułek.
3. Cebulę obrać i przekroić na 4 części.
4. Marchewkę obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części ( 2-3 cm).
5. Tak przygotowane składniki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut ( aż marchewka zmięknie, a pomidory będą mieć popękaną skórkę) 
5. W międzyczasie uprażyć słonecznik i obrać czosnek.
6. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić upieczone i obrane pomidory*, marchewkę, cebulę, czosnek, suszone pomidory w oleju, dodać łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, 5 liści świeżej bazylii i zioła toskańskie- wszystko dusić na małym ogniu przez 10 minut.
7. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
8. Podawać z uprażonym słonecznikiem i bazylią, opcjonalnie grissini lub grzanki.

*pomidory po wyjęciu z piekarnika należy odstawić na kilka minut w celu wystygnięcia, potem należy je obrać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz