SKŁADNIKI:
4-5 porcji
- pomidory 3 kg
- cebula czerwona 1 szt
- czosnek 3 ząbki
- marchewka 3 szt
- suszone pomidory w oleju 5 szt
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól himalajska
- pieprz
- zioła toskańskie
- słonecznik 20 g
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włączyć termoobieg.
2. Pomidory dokładnie umyć i oczyścić z szypułek.
3. Cebulę obrać i przekroić na 4 części.
4. Marchewkę obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części ( 2-3 cm).
5. Tak przygotowane składniki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut ( aż marchewka zmięknie, a pomidory będą mieć popękaną skórkę)
5. W międzyczasie uprażyć słonecznik i obrać czosnek.
6. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić upieczone i obrane pomidory*, marchewkę, cebulę, czosnek, suszone pomidory w oleju, dodać łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, 5 liści świeżej bazylii i zioła toskańskie- wszystko dusić na małym ogniu przez 10 minut.
7. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
8. Podawać z uprażonym słonecznikiem i bazylią, opcjonalnie grissini lub grzanki.
*pomidory po wyjęciu z piekarnika należy odstawić na kilka minut w celu wystygnięcia, potem należy je obrać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz