niedziela, 29 listopada 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej



SKŁADNIKI:

12 kotlecików

Składniki na kotleciki:


  • kasza jaglana 2 szklanki (suchej kaszy)
  • papryka czerwona 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • czerwona cebula 1 szt
  • bułka tarta 100g
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki
  • sól himalajska

Składniki na sałatkę:

  • roszponka 1 garść
  • rukola 1 garść
  • dowolna sałata pół główki
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • suszone pomidory w oleju 10 szt
  • nerkowce 1 garść
  • sos balsamiczny


PRZYGOTOWANIE:

Kotleciki:
1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować.
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać potartą na grubych oczkach cukinię i bardzo drobno pokrojoną paprykę. Całość smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
3. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażonymi warzywami i uformować kotleciki.
4. Uformowane kotleciki otoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie złoty kolor.

Sałatka:
1. Umyte liście sałaty pokroić na mniejsze kawałki, dodać roszponkę i rukolę- wymieszać.
2. Pomidorki koktajlowe i pomidory suszone w oleju pokroić -dodać do miksu sałat.
3. Uprażyć nerkowce, dodać do sałatki
4. Całość skropić sosem balsamicznym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz